NHLV De Campbelli Dwerghamster

De Campbelli Dwerghamster

Cricetulus campbelli 

De Campbelli dwerghamster, ookwel ‘Bellie’ genoemd, is een minder bekende, sociale dwerghamstersoort. Ze zijn afgelopen jaren steeds populairder geworden als huisdier en er komen steeds meer liefhebbers.

Herkomst

In 1902 is de Campbelli zover bekend voor het eerst verzameld en onderzocht, en 1905 kwam hier de naam Campbell uit. Het heeft tot ongeveer 1960 geduurd eer de eerste Campbelli dwerghamsters naar Europa werden gehaald en het heeft nog lang geduurd voordat mensen ze ook echt als huisdier zijn gaan houden en mensen het verschil tussen de Campbelli en de Russiche dwerghamster ondervonden.

Gedrag

Campbelli dwerghamsters zijn levendige, brutale hamstertjes die met soortgenoten kunnen leven en zich daarmee dus onderscheiden van de Russische dwerghamster. Afhankelijk van de afstamming kunnen deze dwerghamsters erg verschillen in karakter (en exterieur). Ze zijn overdag tussendoor wel eens wakker en verder vooral tijdens de schemeruren en ’s nachts actief.

Exterieur

Het onderscheid in exterieur tussen de Russische dwerghamster en de Campbelli dwerghamster kan erg minimaal zijn. Zeker wanneer ze onderling worden gekruist. Toch kan je een Campbelli op verschillende kenmerken herkennen. Zo is de ‘bellie’ vaak wat groter, heeft het een achtvormig lichaam met brede romp, smalle lendenen, een groter schouderwerk en een behaarder/groter staartje. Aan de kop is kenmerkend dat de snuit van een Campbelli in mooi type een soort snorretje heeft (vergelijkbaar met een Roborosvki dwerghamster), dit lijken twee wangetjes en geeft een beetje de illusie dat de kop wat vierkant is. Ook liggen de ogen van een Campbelli ovaal in het schedel, in tegenstelling tot de Rus, die ronde ogen heeft op een horizontale lijn. De oren zijn groot en dragen ze vaak zonder vouwen.

De vacht van de Campbelli dwerghamster is vaak warrig en heeft veel volume. Hierdoor kunnen ze er wat vettig uitzien. Een echt ‘bellie’ kenmerk is de dunne aalstreep over de rug en de wazige drieboog met vaak minder harde afscheiding van kleur.

Voortplanting

Net als bij de andere hamstersoorten is ook de Campbelli dwerghamster al jong vruchtbaar, vanaf zo’n vijf weken. Uiteraard is het voor een vrouwtje van deze leeftijd niet gezond om jongen te krijgen. Beter wacht je tot een leeftijd van zo’n 3 maanden. De voortplanting gebeurt koppelgewijs. Een man en vrouw zitten als koppel samen. Elke vier tot vijf dagen is het vrouwtje vruchtbaar. Hoe snel een vrouwtje drachtig wordt is erg afwisselend. Soms gelijk na koppelen, maar soms ook pas maanden later.

Het vrouwtje heeft zo’n draagtijd van ongeveer 18-19 dagen. Men zegt dat een eerste dracht vaak het kortste duurt. Jongen worden kaal, blind en doof geboren en groeien onwijs snel. Gemiddeld zijn het zo’n vijf tot acht jongen per nestje. Op dag twaalf zijn het al mini versies van de ouderdieren en gaan de ogen open. Wanneer de ogen openen kunnen ze dan ook gehanteerd worden. Ze kunnen dan rondwaggelen, met de ouders mee eten en worden richting de 21 dagen nog veel zelfstandiger. Wanneer ze 21 dagen oud zijn kunnen ze op geslacht worden gescheiden in groepjes. Verhuizen naar een nieuw baasje kan het beste vanaf vier weken.