NHLV De Chinese Dwerghamster

De Chinese Dwerghamster

Cricetulus griseus 

Waar de Chinese dwerghamster vroeger een stuk bekender was als huisdier, zijn ze nu schaars. Langzaamaan komen er weer meer liefhebbers van deze dwerghamster.

Herkomst

Deze soort werd in 1773 voor de eerste keer ge├»dentificeerd als Mus barabensis, een muizensoort. In 1867 werd de Chinese dwerghamster voor het eerst correct omschreven door Henri Milne-Edwards. Zoals de naam verklapt leeft de Chinese dwerghamster voornamelijk op steppes maar ook in bossen in het noorden en midden van China. In tegenstelling tot de kortstaartdwerghamster (Russische dwerghamster, Campbelli dwerghamster en Roborovski dwerghamster) is het ‘Chineesje’ een langstaartdwerghamster.

Gedrag

Deze hamstersoort is vooral in het begin van de nacht actief. Door hun langwerpige lichaam en langere staart, kan de Chinese dwerghamster beter in takken en stronken klimmen dan andere hamstersoorten. Ondanks dit blijven het hamsters met slecht zicht en zijn hoogtes gevaarlijk, daarom blijven ze vooral dicht bij (of onder) de grond.

De Chinese dwerghamster staat bekend als vriendelijk en verlegen. Ze zijn rustig en kalm op de hand en pakken je vingers vast met hun pootjes en staart. Dit maakt ze leuk om te hanteren.

Ook leeft de Chinese dwerghamster solitair. Vooral vrouwtjes kunnen agressief tegen mannetjes doen en het is belangrijk om ze om deze reden apart van elkaar te huisvesten. Veel fokkers hebben de ervaring dat ze moeilijk koppelen en maken hierom gebruik van de willigheid iedere vier dagen bij vrouwtjes. Het is geen uitzondering dat Chinese dwerghamsters hun soortgenoten om het leven brengen.

Wildkleur Chinese dwerghamsters (bron: Julianna Rock)

Exterieur

Als langstaartdwerghamster onderscheidt de Chinese dwerghamster zich van de andere dwerghamsters die als huisdier worden gehouden. Hun langgerekte lichaam en langere staartje zijn kenmerkend. Het Chineesje is al bij al geen ronde hamster. De haren van de Chinese dwerghamster liggen glad op de huid, in tegenstelling tot de vrij wollige vachten van de andere hamstersoorten.

De Chinese dwerghamster wordt gemiddeld zo’n 35 tot 45 gram zwaar en meet hierbij ongeveer 8 tot 11 centimeter. Al kan dit ook zeker zwaarder zijn, namelijk zo’n 55 gram. Mannen zijn vaak wat groter en forser.

Voortplanting

Iedere vier dagen is een vrouwtje willig. Ze is hierbij bereid om te paren en dus vruchtbaar en scheidt hierbij een geur af dat de man aantrekt. Eenmaal gedekt is de Chinese dwerghamster ongeveer 20 dagen drachtig en bevalt ze van ongeveer 2 tot 6 jongen.

Jongen van de Chinese dwerghamster komen kaal ter wereld. De eerste 7 dagen zullen de jongen vooral pigment ontwikkelen in de huid, komen er kleine haartjes en zullen ze zich rond dag 8 gaan bemoeien met het eten van vast voedsel. Tussen 10 en 12 dagen vouwen de oren open en tussen de 12 en 14 dagen openen ook de ogen.

Vanaf 5 à 6 weken zijn de hamsters groot en oud genoeg om alleen te gaan leven.

Wildkleur bont Chinese dwerghamster (bron: Julianna Rock)