NHLV De Roborovski Dwerghamster

De Roborovski Dwerghamster

Phodopus roborovski

De Roborosvki, of ook wel de woestijndwerghamster, is een iets minder bekende hamstersoort. Ze staan vooral bekend als vlugge kijkdiertjes en maken op velen een grappige indruk. Kenmerkend is dat de Roborosvki geen solitaire hamstersoort is, maar met soortgenoten samen kan leven. Vandaag de dag worden ze steeds meer als huisdier gehouden.

Agouti (wildkleur) (bron foto: Talitha Roeling)

Herkomst

De ‘Robo’ komt oorspronkelijk uit de dorre halfwoestijnen van West- en Zuid-MongoliĆ«. In 1982 kwam de eerste Roborosvki dwerghamster via een Duitse liefhebber naar Nederland. Hun populariteit werd destijds tegengewerkt omdat de dieren in gevangenschap weinig jongen kregen.

Gedrag

Het karakter van deze kleine hamstersoort staat bekend als hyperactief. Het zijn voornamelijk vlugge kijkdiertjes, maar fokkers hebben deze dagen wel knuffeligere lijnen ontwikkeld die makkelijk gehanteerd kunnen worden. Vooral op jonge leeftijd is een Roborosvki een vlug diertje, die wat zenuwachtig kan overkomen en snel wegschiet. Toch zijn ze erg vermakelijk, want deze energie zorgt voor een leuke hamster-tv.

Exterieur

Ze worden zo’n 5 tot 9 centimeter lang en wegen vaak zo’n dertig gram. Hiermee zijn ze de kleinste hamstersoort die we als huisdier kunnen houden. De ‘Robo’ is ene klein balletje en kenmerkend is de zandgele vachtkleur en witte buik. De oren zijn licht van kleur en ovaal van vorm.

De kop van een Roborovski dwerghamster is vierkant van vorm en de witte, snorachtige snuit met dikke snorharen is een typisch exterieus kenmerk. De ogen liggen ovaal in het schedel en zijn vrij groot in opzichte van het hoofd.

De ruglijn is helemaal rond tot aan het kleine witte staartje. Ze hebben net als de andere dwerghamsters witte bogen langs de zijkant van hun lichaam lopen.

Roborovski’s zijn groepsdiertjes (bron foto: Talitha Roeling)

Voortplanting

Volgt nog