NHLV De Syrische Hamster

De Syrische Hamster

Mesocricetus auratus

De Syrische hamster wordt ook wel Goudhamster genoemd in de volksmond. Het is de grootste hamstersoort die als huisdier wordt gehouden en erg populair.

Goud schildpad vrouwtje

Herkomst

In 1839 is de hamstersoort ontdekt, maar pas in 1930 is er een nestje Syrische hamsters overgebracht van Syrië naar Israël. Vanaf 1931 werd er met deze dieren verder gefokt vanuit Engeland en dit zijn ook de wortels geweest voor de hedendaagse Syrische hamster als huisdier.

Gedrag

De Syrische hamster staat over het algemeen bekend als fijn huisdiertje die men goed kan hanteren. Gezellige diertjes om ’s avonds op schoot te houden en kunnen vaak ook goed met kinderen overweg als deze kinderen respectvol met ze omgaan. De Syrische hamster is geen diertje dat stil blijft zitten op schoot (met uitzonderingen daar gelaten). Ze zijn nieuwsgierig, maar kunnen in een vreemde omgeving terughoudend en schrikkerig zijn. Uit angst (en zelfs territoriaal gedrag) kunnen ze ook bijten, bijvoorbeeld als je ze oppakt vanuit hun nestje, maar de meeste tamme hamsters zullen dit niet zo snel doen.

De Syrische hamster leeft uitsluitend solitair en kan niet met soortgenoten gehuisvest worden als het volwassen is. Dit zorgt niet alleen voor spanning en stress, maar kan ook resulteren in verwondingen en zelfs dood.

Tijdens schemer- en nachturen is de goudhamster vaak het actiefste. Ze houden zich dan vooral bezig met het zoeken en hamsteren van voedsel en de nodige beweging die hierbij komt kijken. In het wild maakt een hamster verschillende kamers in een burcht onder de grond en deze gedragingen zien we bij de Syrische hamster als huisdier veel terug.

Exterieur

De Syrische hamster wordt zo’n 15 tot 20 centimeter lang. Het gewicht kan erg verschillen van 90 tot 300 gram. Een streefgewicht is voor veel hobbyfokkers rond de 200 gram. De vrouwtjes zijn vaak iets groter en zwaarder dan de mannetjes.

Het lichaam van een Syrische hamster is gedrongen en compact met heupen en schouders op één lijn. Bouw en type kan per dier en afstamming verschillen, zo is de ene hamster rank en de ander een stuk breder. De kop is rond en staat pal op de schouders, deze is relatief vrij groot. De oren staan bovenop het hoofd en staan normaliter opgewekt omhoog als de hamster op zijn/haar gemak is. De ogen puilen ietwat uit en liggen tussen oren en snuit in een hellende lijn.

De pootjes zijn kort en een Syrische hamster staat dicht tegen de grond. Aan de twee voorvoetjes zitten vier tenen en aan de twee achtervoetjes zitten vijf teentjes. Kenmerkend aan een goudhamster is de kale staart die zo’n centimeter lang is.

Buiten de normale korthaar kent de Syrische hamster ook langharige-, rex- en satijnbeharing en de combinaties hiervan. Hiernaast bestaat er een naakt gen. De Syrische hamster kent erg veel verschillende kleurmutaties en ook diverse aftekeningen.

Wit roodoog langhaar mannetje

Gezondheid en ziektes/aandoeningen

De Syrische hamster kent enkele veelvoorkomende ziektes en aandoeningen. Dit kan erfelijk zijn, maar ook stomme pech.

  • Parasieten
  • Gezwellen
  • Natstaart
  • Knikstaart
  • Luchtweginfectie
  • Oogontsteking
  • Baarmoederontsteking
  • Obstipatie en gasbuik

Voortplanting

Vanaf zo’n vier weken oud is een Syrische hamster vruchtbaar. Een dametje is om de vier dagen willig en is ze bereid om te paren. Rond de zes maanden worden Syrische hamster vrouwtjes vaak ingezet voor de fok. Mannen zijn vaak al een stuk ouder bij de dekking, zo’n jaar of ouder.

Bij een geslaagde bevruchting is een Syrische hamster 16 dagen drachtig. Vaak komen ze zo’n 25-50 gram aan, worden ze zichtbaar rond aan het einde van de dracht en kleuren de tepels rood. Qua gedrag kan een drachtige dame feller zijn en maken ze vaak een uitgebreid nestje om de jongen in te werpen.

Na 16 dagen bevalt ze van een nest van gemiddeld 8-12 jongen, soms zelfs uitschieters naar 18. De jongen zijn bij geboorte kaal, blind en doof en hebben enkele snorhaartjes om de tepels te vinden. Als een moederhamster veel stress ervaart, voedingsstoffen mist of als er iets mis is met haar of de jongen, kan ze gaan ruimen. Het gebeurt vaker dat een (groot) nest deels geruimd wordt. Dit doet de moeder uit instinct om de sterkste jongen en haarzelf een kans op overleven te geven.

In twee weken tijd veranderd het kale wormpje in een klein hamstertje met pigment en haar. Rond dag 14 gaan de ogen open en vanaf dan is het aangeraden de jongen te gaan hanteren. Met vier weken moeten de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden worden op geslacht. Vanaf vijf weken kunnen de jongen als ze minimaal 80 gram zijn verhuizen naar een eigen verblijf.

Jongen van zo’n 9 dagen oud.